Aquil'AlterA


More than a recorder trio
@import((rwml-menu))
 • La storia di Filomena

  Open or Close
  Trecentomuziek voor Boccaccio’s Decamerone
   
  In Boccaccio’s Decamerone ontvluchten zeven jonge vrouwen en drie mannen Firenze om te ontkomen aan de pest. Elke dag bepaalt iemand uit het gezelschap een thema waarrond ieder van hen een verhaal moet bedenken.
  Boccaccio grijpt terug naar oude legenden over koningen, boeren, Sultans en schurken en past ze naar eigen smaak aan. Tien personen, tien dagen, tien verhalen per dag. Honderd verhalen over liefde, begeerte, hoop, geloof en woede. Eeuwenoud en toch eigentijds. In al die verhalen staat de mens centraal, met zijn kracht en zwakheid, zijn lef en lafheid, zijn idealisme en cynisme, zijn liefde en haat, zijn gevoeligheid en wreedheid.
  Muziek, verhaal en dans worden afgewisseld in de Decamerone. Bovendien bevat dat werk van Boccaccio zelf ook elf teksten van ballades en is daarmee de beroemdste literaire bron uit het Trecento voor de uitvoeringspraxis van de ballade. In de Decamerone wordt duidelijk gemaakt dat de ballade vooral voor de rijke klasse van Firenze werd bedoeld.
  Aquil’AlterA kiest één van de honderd vertellingen, verrassend actueel van inhoud en verteld door Filomena op de eerste dag. Het ensemble brengt een sfeervol programma met filosofische mijmeringen bij het verhaal van Filomena en koos er muziek bij uit het Italië van de 14e eeuw.

  Voor dit sfeervolle programma doet Aquil'AlterA beroep op mezzosopraan Kerlijne Van Nevel.

  Sorry, not yet translated in English

 • Capricci in Musica

  Open or Close
  Als strikte aanhanger van de contrareformatie moest Vincenzo Ruffo elk element dat aan wereldlijke muziek deed denken uit zijn religieuze composities bannen.
  Niettegenstaande zijn voorbeeldigheid op dit vlak, bleek hij geen heilig boontje te zijn. In 1564 gaf hij een bundel wereldlijke muziek uit, met als doel precies wat het concilie van Trente verbood: het 'dwaze genot van de oren'. Ruffo was met deze bundel, genaamd 'Capricci in musica', de eerste in de geschiedenis die een muziekstuk als 'capriccio' bestempelde.
  In dit programma wordt een selectie van Ruffo's fascinerende capricci geconfronteerd met andere driestemmige werken uit zijn tijd: composities van de Vlaamse polyfonisten Du Fay, Willaert en Obrecht, de protestanten Senfl en Janequin en de Italiaan Festa.
  Instrumentencombinaties van hoge en lage consortblokfluiten, cornetto, dulciaan en zang maken de speelse, vrolijke, passionele, ondeugende en feestelijke capriolen van Ruffo tot een waar genot voor het oor.
  Dit programma wordt uitgevoerd door het trio Aquil'AlterA in samenwerking met mezzosopraan Kerlijne Van Nevel

  Sorry, not yet translated in English

 • Scarlatti meets Purcell

  Open or Close
  Aquil’AlterA is met het programma 'Scarlatti meets Purcell' opgenomen in het aanbod "Nieuw Talent" van de Vlaamse Overheid
  Rond het midden van de 17e eeuw worden in twee muzikantenfamilies in zes maand tijd twee baby’s geboren. Beide ontwikkelen zich op uitzonderlijk jonge leeftijd tot organist, klavecinist en vooraanstaand hofmusicus. Twee geniale componisten, met een passie voor barokke lyriek en een bijzondere liefde voor de blokfluit. Engeland versus Italië, of toch niet?

  Een gevarieerd concert met passionele vocale en instrumentale kamermuziek van componisten Alessandro Scarlatti en Henry Purcell, vertolkt door het jonge en ambitieuze blokfluittrio Aquil’AlterA.
  Dit ensemble kent de kunst Oude Muziek vandaag levendig en toegankelijk te maken en dit op kopieën van historische instrumenten.
  Dit origineel programma brengt het trio Aquil'AlterA in samenwerking met een gastsopraan en een klavecinist.

  Sorry, not yet translated in English

 • If Music be the Food of Love

  Open or Close
  Een denkbeeldige reis door tijd en ruimte.
  Centraal staan verschillende vormen van liefde in de muziek. Van platonisch of religieus tot dramatisch en amoureus: elk aspect van de liefde werd ooit bezongen met muziek.
  Met werken uit de late middeleeuwen en de vroege renaissance met versterking van zang.
  Verder ook barokmuziek van Purcell, Bach en tijdgenoten en hedendaagse compositie van de Leuvense componist Paul Van Hooff ter afsluiting.

  Sorry, not yet translated in English

 • Touches of Sweet Harmony

  Open or Close
  (The Merchant of Venice, Shakespeare)
  Aquil’AlterA (blokfluiten) ism Eline van Garsse (klavecimbel)
  J.S.Bach, Teleman, Dornell, Purcell, Van Hooff
  (The Merchant of Venice, Shakespeare)
  Aquil’AlterA (recorders) together with Eline van Garsse (harpsichord)
  J.S.Bach, Teleman, Dornell, Purcell, Van Hooff
 • Lucente Splendore

  Open or Close
  Glansrijke middeleeuwse muziek uit de Ars Nova en het Trecento

  De ars nova (Latijn voor 'nieuwe kunst') is een vorm van meerstemmige muziek uit de 14e eeuw waarbij de stemmen van de polyfonie in gelijk ritme voortschrijden. Deze kunstvorm werd genoemd naar het gelijknamige traktaat van Philippe de Vitry uit ca. 1320 en ontwikkelde zich rond 1300 in Frankrijk en Bourgondië. Een belangrijk beoefenaar ervan was Guillaume de Machaut (ca. 1300 - 1377).

  Voor de muziek betekende het Trecento een periode van sterke activiteit in Italië, gestimuleerd door veelvuldige contacten en uitwisseling met Franse muzikanten en componisten. De nadruk kwam nu meer te liggen op wereldlijke liederen (in het bijzonder liefdeslyriek) en veel van de ons overgeleverde muziek uit die tijd is polyfoon.

  Sorry, not yet translated in English

 • Fraye Dansserije

  Open or Close
  Met Fraye Dansserije presenteert Aquil’AlterA een aanstekelijk muzikaal festijn rond dansmuziek uit Londen, Antwerpen en Leuven.
  Deze oorspronkelijk anonieme dansen uit de 16e eeuw werden gearrangeerd door componisten en uitgevers als John Adson, William Brade, Tobias Hume, Antony Holborne, Pierre Phalèse (de jongere) en Tielman Susato.  

  Als hommage aan Susato, de eerste succesvolle drukker in de Lage Landen, werd het programma naar zijn befaamde publicatie Het derde musyck boexken (Alderhande danserye) uit 1551 genoemd. Het Middelnederlandse adjectief fraye betekent zoveel als "opgewekt", "levendig", "vrolijk", "uitgelaten", maar ook "mooi" en beschrijft zo exact de buitengewone sfeer, die de muziek van dit programma creëert.


  Aquil’AlterA & friends
  Rein Van Bree
  blokfluiten
  Goedele Moons
  blokfluiten, cornetto
  Antonie Schlegel
  blokfluiten, dulciaan
  Sonia Arbouche
  viola da gamba
  Claire Piganiol
  historische harp, blokfluit

  Sorry, not yet translated in English

 • Cipriano in Movimento

  Open or Close
  De terugreis van Parma naar Ronse.
   
  Cipriano de Rore was gedurende zijn leven veel onderweg.
  We maakten een muzikale reconstructie van zijn reistraject, waarbij we hem volgden van zijn geboorteplaats Ronse naar Italië.

  Cipriano-de-Rore
   
  Ons uitgangspunt was Cipriano zijn driestemmige muziekstukken en de plaatsen waar hij doorheen zijn leven verbleef. Onze aandacht werd ook getrokken door tijdgenoten van hem, componisten die hij misschien wel ontmoette. Daarom brengen we ook muziek van o.a. De Monte, Gabrieli, Tiburtino, Willaert, Donata, Senfl en di Lasso.
   
  We beginnen onze reis in Parma en keren met de Rore terug naar zijn thuishaven Ronse.

  Sorry, not yet translated in English

 • Veduta De Goede & Van Eyck

  Open or Close
  "Op de straathoek staat een koppeltje, verstrengeld. Ze lijken niets te merken van het geratel van katrollen, van het neerkomen van hamers en van het getrappel in het rad van de hijskraan. Terwijl de kerk groter wordt en een kathedraal wordt, delen ze een stiekeme kus. De stad mag uit haar voegen barsten en stinken van de kroegen, varkens, hoeren en vrome en machtige mannen met wilde dromen, het is vooral een stad van mensen. En waar mensen zijn, is tederheid."

  Veduta affiche
   
  Muziektheater van ensemble Aquil’AlterA en acteur - contratenor Pieter De Praetere. 
  De tekst is van auteur Jonas Bruyneel, bekend van o.a.  “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het verhaal doet je voelen, horen en ruiken zoals Jan Van Eyck en Filips De Goede dat deden in hun tijd en ruimte. Ondertussen weerklinken betoverende composities van meesters uit hun tijd: Ockegem, Binchois... De muziek is de spiegel tussen toen en nu: de componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker schreven elk een muziekstuk in hun eigen 21ste eeuwse klanktaal. Kom en vergezel ons op een reis door tijd, ruimte en klank.

  Sorry, not yet translated in English

Newsletter

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )
Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst

* verplicht
/ ( mm / dd )
Eerstvolgende concert:
Next concert:
Prochain concert:
Nächste Konzert:

28-08-2022 (15:00u)
Organisator: Van Eyckplatform en vzw Jeugd en Muziek Maaseik
Programma: Veduta ism Pieter De Praetere en Jonas Bruyneel
Locatie: Sint-Annakerk, Hamontweg, 3680 Aldeneik (Maaseik)
Tickets: €15
Reservaties: www.jmmaaseik.be/events/aquilaltera-more-than-a-recorder-trio/

 

Stacks Image p8248_n8243
Stacks Image p8248_n8247